Постоянен адрес за повече от 3 г. вече ще дава 5 точки

...
Постоянен адрес за повече от 3 г. вече ще дава 5 точки
Коментари Харесай

Отписват автоматично децата от градина при 30 неизвинени отсъствия в София

Постоянен адрес за повече от 3 г. вече ще дава 5 точки
Предучилищното образование за 4-годишните ще е задължително през 2023-2024 г. 

Децата в София ще бъдат отписвани автоматизирано от ясла или градина в София, в случай че отсъстват без причина 30 поредни дни. Това ще се случва, в случай че родителите не подадат документално заявление за аргументите до шефа. Това е написано в разпоредба за банкет на деца в общинските ясли и градини на Столичната община, която одобриха общинските съветници.

За децата от подготвителните групи ще е възможно неявяване за не повече от 10 дни в годината. Това ще става с документално съобщение от родителите в период, избран в правилника на детската градина или учебното заведение. Идеята е да бъде блокирана възможността родителите да “пазят ” място.

Промените плануват и увеличение на точките за непрекъснат и сегашен адрес на родителите или детето на територията на Столичната община и административния регион, на който живеят. Така непрекъснат адрес на един от родителите или на детето в София през последните над 3 година към този момент ще дава 5 т. Досега това изискване предвиждаше 4 т. Ако адресът е същият през последните от 1 до 3 година, ще се дават 3т., а през последната 1 година -2 т.

Остава опцията работещ родител (или в отпуск за развъждане на дете) да получи 2 точки при кандидатстване на детето му.За банкет на деца от втора до четвърта група, както и в подготвителната група точките за сегашен на детето над 3 година са четири. От 1 до 3 година ще се дават 3т., а през последната 1 година - 2 т.

Новата разпоредба планува въвеждане на наложителното предучилищно обучение за деца на 4-годишна възраст на територията на Столичната община от началото на образователната 2023-24 година

То ще е единствено в детски градини. За 5-годишните ще е в детските градини и в подготвителните групи в учебните заведения. Остава и точката, която се дава за дете, посещавало общинска или частна детска ясла поне6 месеца от последната година преди датата на класиране.

При изключителна епидемиологична конюнктура ще се дава опция отсъствията на децата в предучилищно обучение да бъдат извинявани по уважителни аргументи за интервала на епидемията, само че след документално съобщение до шефа.Наредбата планува след привършване на класиранията през май и юни за съответната образователна година да се одобряват деца в няколко случая - в случай че са без родителска грижа или чиито родители са умряли или незнайни, в случай че са жертва на корист, принуждение и употреба, в случай че са в заплаха от увреждане на физическото, психическо, морално, интелектуално и обществено развиване, в случай че родителят му е в пандиза, както и в случай че родителите му работят в общинските ясли и градини.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР